PROGRAM PELANTIKAN PENGAKAP KELANA NEGERI JOHOR 2008

MEMO
PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA NEGERI JOHOR

Tarikh : 13 MAC 2008
Daripada: Penolong Pesuruhjaya Pengakap Negeri (Unit Kelana)

Kepada: SEMUA UNIT KELANA NEGERI JOHOR
PER: PEMBERITAHUAN PROGRAM PERSEKUTUAN PENGAKAP KELANA NEGERI JOHOR

PROGRAM PERLANTIKAN PENGAKAP KELANA NEGERI JOHOR

Tarikh: 13-15 JUN 2008
Tempat: KEM PENGAKAP JUBLI INTAN TANJUNG LABUH, BATU PAHAT, JOHOR

SEBARANG PERTANYAAN SILA HUBUNGI:
PENOLONG PESURUHJAYA NEGERI; TN. RAMLI BIN IBRAHIM 019-7575604

DAERAH-DAERAH:
1. BATU PAHAT : MOHAMMAD AZIZ B. MOHD. AFANDI (012-7945474)
2. KELUANG : AZMAN B. ZAKARIA (012-2631741)
3. PONTIAN : ABDUL RAZAK B. KOSNAN (017-7161681)
PONTIAN : NORIZUAN B. NORRAHMAN (017-7614436)
4. MUAR : ENGKU TUAH B. ENGKU SENIN (017-6406930)
5. JOHOR BAHRU : HAZNI (012-7736745)
6. KOTA TINGGI : TN. AMIRUL (017-7402198)

U/P : SEMUA UNIT PENGAKAP KELANA NEGERI JOHOR.

7 comments:

Badge House said...

Saya kurang faham apanya tujuan dan kandungan perlantikan pengakap kelana ini, bolehkah huraikan sedikit.

mk azian said...

perlantikan pengakap kelana adalah satu istiadat dimana seseorang bakal kelana akan dilantik menjadi pengakap kelana setelah menjalani latihan squire sekurang-kurangnya 3 bulan atau seperti yang ditetapkan oleh kumpulannya. dalam latihan squire diharapkan bakal kelana telah memahami tujuan dan prinsip kelana yang sebenar, maksud "berkhidmat" dalam motto pengakap kelana, memahami undang-undang dan persetiaan sebagai seorang dewasa serta telah berupaya menentukan matlamat hidupnya sendiri. untuk info lanjut boleh rujuk buku panduan pengakap kelana. tq

mk azian said...

setelah bakal kelana menyerahkan permohonan keahlian kepada krew kelana yang dipilih, ketua krew dan ahli lain berhak menerima atau menolak permohonan tersebut. jika diterima, dia akan menjalani latihan squire. sekiranya ketua krew berpuas hati dengan pencapaian dan komitmen yang ditunjukkan oleh bakal kelana, dia akan dicadangkan dilantik sebagai pengakap kelana. jika kurang komitmen dan gagal hadir perjumpaan krew, latihan squire akan dilanjutkan mengikut pertimbangan ketua krew dan ajk. bakal kelana boleh memilih untuk menerima atau menolak pelantikan berdasarkan kesediaan dan kemampuan dirinya memikul tanggungjawab dan peraturan berkelana. setelah dilantik barulah seseorang pengakap kelana boleh mengambil ujian-ujian dalam skim lencana pengakap kelana.

Anonymous said...

saya sudah berkeluarga dan menjalankan bisnis sendiri di Kulai. Pernah menyertai pergerakan pengakap di Sarawak sewaktu bersekolah dan ingin kembali ke keluarga berpengakap. Sila beritahu ke mana harus saya lapor di kawasan saya.
Terima kasih.

John
johnfkp@streamyx.com

mk azian said...

Mr John. terima kasih di atas minat anda. ternyata motto 'once a scout always a scout' masih berada dalam diri tuan. tuan boleh hubungi pen. pesuruhjaya pengakap negeri johor TN. RAMLI BIN IBRAHIM 019-7575604 untuk keterangan lanjut. kami8 mengalu-alukan penyertaan anda dalam keluarga kelana

rosmah said...

Untuk mk azian..terima kasih di atas penerangan detail anda. jasa anda amat dihargai. Salam pengakap untuk YAN...

Teclado e Mouse said...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Teclado e Mouse, I hope you enjoy. The address is http://mouse-e-teclado.blogspot.com. A hug.

Post a Comment